PLA
D’ALIMENTACIÓ SALUDABLE
Una mamà col·laboradora, ens ha regalat una
breu guia d’alimentació per al nostre pla i la biblioteca de ‘escola.
Se diu “Breu
Guia per a l’alimentació a l’edat escolar”, escrit per la doctora en farmàcia
Montserrat Rivero.
A manera d’apunts, puc resumir-vos el
contingut de la guia.
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L’alimentació durant
l’etapa escolar incideix directament sobre la salut del nin; és un determinant
del seu creixement i fins i tot de la formació del seu caràcter.
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S`hi pot educar al nin de
cara a que segueixi una alimentació variada en tipus de plats, olors, sabors,
textures, consistència i fins i tot en colors.
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La freqüència de prendre
aliments al dia hauria de distribuir-se entre desdejuni, berenar de migdia,
menjar berenar de la tarda i sopar.
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També és molt important
estimular el consum d’aliments d’origen vegetal, reduir la ingesta de dolços i
no salar excessivament les preparacions culinàries.
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Les necessitats
energètiques varien segons l’edat dels nins i nines.
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La guia també ens mostra
en quins aliments podem trobar els nutrients necessaris: hidrats de carbono,
lípids, proteïnes , aigua, vitamines i minerals.
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Un altre aspecte que
tracta és com s’hi planifica un menú.
Així mateix ens xerra de la importància del berenar.
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El desdejuni de casa ha de
constar de llet o iogurt + cereals i fruita. El berenar de l’escola, d’entrepà
de pernill o formatge i suc de fruita.
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Per ajudar al nin a que
mengi fruita, aquesta ha de tenir bona presència i ésser madura. Posar-hi en
marxa la imaginació per a que la presentació sigui molt apetible, per exemple,
preparant brotxetes, macedònia, compotes, afegida a iogurt i que siguin els
nins els que col·laborin en la seva preparació.
Si voleu consultar la guia, la podeu
demanar en classe de na Mª Àngels de 4t A d’Infantil.
PLAN DE ALIMENTACIÓN SALUDABLE
Una mamá colaboradora, nos ha regalado una
breve guía de alimentación para nuestro plan y
la biblioteca de la escuela.
Se llama "Breve Guía para la alimentación en la edad escolar", escrito
por la doctora en farmacia Montserrat
Rivero.
A modo de apuntes, puedo resumir el contenido de la guía.
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La alimentación durante la
etapa escolar incide directamente sobre la salud del niño; es un determinante
de su crecimiento e incluso de la formación de su carácter.
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Se puede educar al niño de
cara a que siga una alimentación variada en el tipo de platos, olores, sabores,
texturas, consistencia e incluso en colores.
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La frecuencia diaria de
tomar alimentos debería distribuirse entre desayuno, merienda de mediodía,
comida merienda de la tarde y cena.
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También es muy importante
estimular el consumo de alimentos de origen vegetal, reducir la ingesta de
dulces y no salar excesivamente las preparaciones culinarias.
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Las necesidades
energéticas varían según la edad de los niños y niñas.
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La guía también nos
muestra en qué alimentos podemos encontrar los nutrientes necesarios: hidratos
de carbono, lípidos, proteínas, agua, vitaminas y minerales.
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Otro aspecto que trata es como se planifica un menú. Asimismo nos
habla de la importancia de la merienda.
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El desayuno de casa debe
constar de leche o yogur + cereales y fruta. La merienda de la escuela, de
bocadillo de jamón o queso y zumo de fruta.
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Para ayudar al niño a que
coma fruta, ésta debe tener buena presencia y ser madura. Poner en marcha la
imaginación para que la presentación sea muy apetecible, por ejemplo,
preparando brochetas, macedonia, compotas, añadida a yogur y que sean los niños
los que colaboren en su preparación.
Si deseáis consultar la guía, podéis pedirla en clase de Mª Ángeles de 4º A de Infantil.
Gracias por la información :)
ResponderEliminarGracias a ti por seguirnos.
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